Korona-status i Farsund torsdag 26.3.2020 kl. 12:00

Status 26.3.2020

De fleste med bekreftet korona-smitte er friske eller på bedringens vei

Kommuneoverlege Ann-Margret Haaland er glad for å kunne melde at de fleste av de 11 som ble testet positivt for Covid19 i Farsund nå er friske eller på bedringens vei. Til sammen er seks av de elleve smittede i Farsund erklært friske av lege, men siden koronasyke ikke lenger trenger å bli klarert av helsevesenet når de blir friske og følger reglene for isolasjon er det umulig å oppgi eksakt tall på friskmeldte.

-Vi forstår godt at publikum ønsker å få vite hvor mange av de 11 som er blitt friske. Problemet er at helsemyndighetene har tatt bort kravet om at friskmeldingen skal gjøres av leger. Dermed er det opp til den enkelte å erklære seg selv frisk syv dager etter at vedkommende ble symptomfri, sier kommuneoverlegen. Dermed finnes det ikke en eksakt oversikt over friskmeldte.

I kommunens kommentarfelt på facebook har enkelte kritisert den nye ordningen, i frykt for at selverklærte friske fortsatt skal være smittebærende.

-Dette er en forståelig frykt, men verdien av en test for å bekrefte at en person er frisk er svært usikker, og vi har heller ikke ressursene til å ta alle disse testene, slik situasjonen er nå. Helsemyndighetene har derfor bestemt at publikum selv skal ta avgjørelsen ut fra retningslinjene som sier at man kan friskmelde seg syv dager etter siste symptom, sier Ann-Margret Haaland. Hun understreker at det i denne situasjonen er uhyre viktig at folk overholder karantene-plikten og ikke friskmelder seg for tidlig. De som er i tvil om sin egen helsetilstand bør kontakte fastlegen.