• Hjem
  • Om oss
  • Nyhetsarkiv

Endring i rådene til håndtering av barn med luftveisinfeksjon i barnehager – Kommuneoverlegens kommentar til oppdateringen pr. 26. juni 2020

• Koronasykdom hos barn er oftest en mild sykdom, og symptomene kan også være bare snørring. Alle med nyoppståtte symptomer på luftveisinfeksjon skal sendes hjem og holdes hjemme inntil tilstanden er avklart.
• Barn og ansatte skal selv med milde luftveissymptomer og sykdomsfølelse ikke møte i barnehagen eller på skolen. Ansatte skal holde seg hjemme til de er symptomfrie, mens barn skal holdes hjemme til allmenntilstanden er god.
• Barnehagebarn, elever og ansatte må ikke lenger være hjemme til de har hatt én symptomfri dag etter luftveisinfeksjon. Det holder at allmenntilstanden er god hos barn og elever, og at ansatte ikke lenger har symptomer.
• Dersom det oppdages et koronatilfelle i en barnehage, vil det få store konsekvenser i form av karantene for nærkontakter. I siste instans kan det være nødvendig å stenge barnehagen noen dager til uker.
• Noen barn, særlig de under 10 år, kan ha restsymptomer etter en gjennomgått luftveisinfeksjon som for eksempel rennende nese (uavhengig av farge på nesesekret) eller sporadisk hoste. Disse barna kan komme i barnehagen eller på skolen dersom allmenntilstanden er god og barnet er tilbake i sin vanlige form. Foresatte bes likevel tenke seg nøye om før barnet sendes tilbake i barnehagen før det er symptomfritt.
• Ved allergi, eller annen forklaring på luftveissymptomer enn infeksjon, kan det være behov for at tilstanden avklares av fastlegen.
• Det anbefales at det etableres en dialog med foresattes arbeidsgivere for å øke forståelsen for at man må være hjemme også med barn som kun har milde luftveissymptomer.

Det kommer stadig endringer i smittevernrådene for barn i barnehager. Vi forventer derfor at det vil komme oppdateringer fortløpende fra sentrale myndigheter, og at rutiner for håndtering av syke barn kan måtte endres på kort varsel. Følg med!

Åseral, 30. juni 2020
Ann-Margret Haaland