Slik får du time for testing

Du kan få time for koronatesting hvis du enten:

  • har symptomer på koronavirus
  • har vært i utlandet, i røde land/regioner
  • har vært i nær kontakt med noen som har påvist korona
  • er bedt om å ta test fra Farsund kommune
  • ingen av kategoriene passer, men du ønsker likevel å ta en koronatest.

Jeg har symptomer på koronavirus

Har du fått akutt luftveisinfeksjon eller har symptomer på koronavirus kan du bestille test selv nedenfor. De vanligste symptomene på koronavirus er feber, hoste, tungpustethet og tap av smak- eller luktesans. Du kan ha koronavirus, også med andre eller ingen symptomer.  Se oversikt over symptomer på koronaviruset (fhi.no).

Du bør teste deg når du (uavhengig av vaksinasjonsstatus) har  symptomer og ønsker å utelukke Covid-19. Ta en selvtest, og dersom den er positiv, skal du booke PCR-test hos kommunen

Jeg har vært i utlandet

Har du vært i land eller region med høy smittespredning (røde land/regioner) de siste 10 dagene, kan du bestille test selv nedenfor. Se hvor mye smitte det er i ulike land og områder.

Har du vært i land eller region med med lav smittespredning (gule land/regioner) og er symptomfri, trenger du ikke å være i karantene eller teste deg.

Jeg har vært i nær kontakt med noen som har påvist korona

All testing av hustandsmedlemmer eller tilsvarende nærkontakt til smittede ønsker vi skal skje ved PCR tester ved teststasjon, foreløpig frem til 26.11.2021 – vi anbefaler alle i denne kategori å bestille PCR-test hos kommunen

Du bør teste deg når du (uavhengig av vaksinasjonsstatus) har vært eksponert for smitte av en øvrig nærkontakt. Da bør du ta en selvtest, selv om du er symptomfri. Eller du kan booke en test hos kommunen.

 Se definisjon av nærkontakt (fhi.no).

Jeg er bedt om å ta test fra Farsund kommune

Er du kontaktet av Farsund kommune i forbindelse med pågående utbrudd av korona på for eksempel en skole, bør du bestille time til test. Dette gjelder selv om barnet ikke opplever symptomer på korona.

Har du ikke mulighet til å bestille testing selv?

Har du ikke mulighet til å bestille time på nett, ring fastlegen din. Hvis fastlegen ikke er tilgjengelig, kan du ringe koronatelefonen. Se telefonnummer og åpningstider for koronatelefonen til øverst til høyre i artikkelen.

Hvor og hvordan blir testen gjennomført?

Alle som skal ta koronatest bes møte til avtalt tid utenfor Farsund legevakt. Ikke møt opp uten avtale.
Adresse: Livdekrona 62, 4550 Farsund.

Vi tar prøver fra hals og nese. Prøvene viser om du har koronavirus. Vi tar ikke antistofftest.

Resultatet er som regel klart etter 1-4 døgn.

 

Slik får du prøvesvar

Alle som tester positivt for koronavirus blir kontaktet av smittevernteamet.

Resultatet er tilgjengelig på helsenorge.no 1-4 døgn etter at du tok testen. 

For å få varsel på mobiltelefon eller e-post når resultatet er klart, må du ha en brukerkonto på helsenorge.no. Da kan du velge hva du vil ha varsel for, og om du vil ha det på SMS, e-post eller begge deler. 

Hvis du ikke har eller oppretter brukerkonto på helsenorge.no, får du ikke varsel når resultatet er klart, men må sjekke helsenorge.no selv. 

Finn prøvesvar (logg inn)

  • Har du barn under 16 år som har tatt koronaprøve, finner du prøvesvaret deres også på helsenorge.no.
  • Dersom du ikke kan logge deg inn på helsenorge.no, eller har spørsmål til prøvesvaret, kan du kontakte fastlegen.

Karantene og isolasjon

Er du syk skal du holde deg hjemme og unngå mennesker du ikke bor med, til du er symptomfri og har fått negativt prøvesvar.

Har du vært i nær kontakt med noen som har fått påvist koronavirus eller vært i røde land eller regioner, skal du være i karantene i 10 døgn uansett om du ikke har blitt koronatestet eller du har fått et negativt prøvesvar. Du er selv ansvarlig for å opprettholde karantenereglene.

Attest

For attest som ikke er påkrevd fra norske myndigheter påløper et gebyr på 1000 kr.

Gebyret påløper dersom krav om attest stilles utenfra, eksempelvis ved innreise til andre land eller fra arbeidsgiver

Utdeling av hurtigtester

Utdeling av hurtigtester skjer kun etter vurdering av  testteamet  og skjer i følgende tilfeller: For testing av evt. nærkontakter, og der kommunen ber om testing ifm. smittesporing.