Generelle anbefalinger ved privat utleie til feriegjester

• Alle ferierende pålegges nøye håndhygiene. Det kan utmerket foregå med vanlig håndvask. Det skal da være såpedispenser og papirtørk tilgjengelig. Spritprodukter kan brukes der håndvask med vann er uhensiktsmessig eller vanskelig å få til.
• Det anbefales daglig rengjøring av lokaler der det er mange som ferdes, f. eks. i fellesarealer/service-rom ved utleiestedet. Ordinære rengjøringsmidler og -metoder kan benyttes.
• Felles berøringspunkter som dørhåndtak, toaletter, vaskeservanter, trappegelendre, armlener og andre gjenstander eller kontaktflater som berøres ofte, bør rengjøres hyppig, avhengig av antall personer og kontakthyppighet.
      o Utleier bør gjøre dette selv i fellesarealer, dusj- og toalettanlegg.
      o I ferieleiligheten kan de ferierende gjøre dette selv hvis utleier setter fram sprit og engangstørk.
• Benytt vanlige rengjøringsmidler til overflaterenhold.
• Benytt engangskluter i størst mulig utstrekning (F. eks. engangsmopp og fuktige engangskluter i boks/pakke). Flergangskluter rengjøres i vaskemaskin enten ukentlig, eller ved avslutning av utleieperioden dersom den er kortere enn 1 uke.
• Vær ekstra oppmerksom på hygiene rundt kjøkken/spiserom. Ferierende bør praktisere håndhygiene før bruk av kjøkken/spiserom.
• Følg ordinære rutiner for avfallshåndtering.

Desinfeksjon
• Det er ikke grunnlag for å utføre rutinemessig desinfeksjon av flater som følge av covid-19, heller ikke kontaktpunkter. Desinfeksjonsmidler kan imidlertid benyttes som alternativ til vask ved ekstra rengjøring av kontaktpunkter.
• Desinfeksjonsmidler vil ha redusert effekt på flater og kontaktpunkter med biologisk materiale (blod, kroppsvæsker, sekreter) og på overflater som er synlig skitne. Søl med biologisk materiale må derfor fjernes med tørkepapir eller klut før desinfeksjonsmiddel påføres.
Desinfeksjonsmidler som har effekt ved covid-19, til bruk utenfor helsetjenesten:
• Alkohol 70 prosent til teknisk desinfeksjon. Benyttes ufortynnet. Påføres området med en ren klut eller et tørkepapir, tilstrekkelig fuktig til at flaten er synlig fuktig. La området lufttørke noen minutter. Flaten trenger ikke rengjøres i etterkant. Vær oppmerksom på at produkter ment til hånddesinfeksjon er ikke egnet til desinfeksjon av overflater.
• Klorin (natriumhypokloritt). Blandingsforhold og virketid fra leverandør må følges nøye. Ta hensyn til om overflaten tåler klor. Utblandet Klorin påføres flaten slik at den er synlig fuktig. Følg angitt virketid før flaten rengjøres på vanlig måte.
Sengetøy og utstyr
Sengetøy i form av laken og dyne-/putetrekk som skal brukes i utleielokalet bør skaffes tilveie av utleier. Sengetøyet må vaskes på 60 grader.
Dekketøy og spiseredskaper bør vaskes i oppvaskmaskin. Skittent dekketøy bør settes direkte i oppvaskmaskinen for vask, og ikke stå framme over lengre tid.
Utendørs utstyr regnes som skittent. Det skal derfor utføres håndhygiene etter bruk av dette – f. eks. padleårer, båter, fiskeutstyr og lekeapparater m.m.
Baller, redningsvester og våtdrakter o.l. håndteres slik man vanligvis praktiserer det utenom Covid-19 perioder.

Forholdsregler for kontakt mellom utleier og feriegjester

Utleier og feriegjester må praktisere grunnleggende smittevern gjeldende for Covid-19:
1. Personer med luftveisinfeksjon har ikke anledning til å leie ferielokaler. Dersom sykdom oppstår under utleieperioden, skal den ferierende ta kontakt med legevakt for Covid-19 testing. I mellomtiden skal de holde hjemmekarantene. Personer som utvikler symptomer på covid-19 bør reise hjem snarest mulig. Området personen har vært i fysisk kontakt med over tid rengjøres på vanlig måte før det tas i bruk av andre (eksempelvis kjøkkenbord m.m.). Utleierom, aktivitetsrom og lignende rengjøres som normalt før neste gjest/kunde.

2. Det skal praktiseres nøye håndhygiene etter gjeldende retningslinjer.

3. Det skal holdes minimum 1 m avstand til personer som ikke lever i samme husstand. Er utleier selv i en gruppe med sårbarhet for Covid-19, bør vedkommende ikke være nærmere de ferierende enn 2 m utover korte perioder på under 15 minutter.

Dersom det ikke er mulig å holde avstand, bør fortrinnsvis den ferierende bruke kirurgisk munnbind klasse II. Alternativt kan utleier selv bruke munnbind. Dette er f. eks. aktuelt i båt, eller under opplæring i bruk av utstyr.

Farsund 22. juli 2020
Versjon 1.0