Husk refleks

Er du blant de som glemmer refleksen? Bruk 5 minutter på Refleksdagen 15.oktober og fest refleks på jakker og bagger. Det er en smart investering av tid!

Mange nestenulykker
Over 1, 7 millioner nordmenn har opplevd nestenulykker på grunn av manglende refleksbruk. Marginene mellom en nestenulykke og en alvorlig ulykke er små.

Kun 4 av 10 bruker refleks
Hver vinter utfører Trygg Trafikk fysiske tellinger over hele landet for å finne ut hvor mange som faktisk bruker refleks. Trygg Trafikks fysiske tellinger viser at kun 4 av 10 voksne bruker refleks. Dårligst er voksne i alderen 30+ og menn. Flinkest er barna.

Sekundene teller
Går du uten refleks vil en bilist i 50 km/t kun ha 2 sekunder på å se deg. Bruker du refleks har bilisten 10 sekunder til rådighet.
Uten refleks er du først synlig på 25 – 30 meters hold, mens du med refleks synes på 140 meters hold når bilen bruker nærlys.
Omregnet til sekunder har bilføreren 10 i stedet for 2 sekunder til å reagere, det kan være forskjellen på liv og død.

Flest ulykker i byene
Gatebelysning skaper falsk trygghet, og mange tror at det ikke er nødvendig med refleks når de går i områder med gatelys. Det er galt. Selv om du ser bilen, ser ikke bilisten deg. Lys fra biler og butikkvinduer konkurrerer om oppmerksomheten og gjør det vanskelig å se fotgjengere uten refleks. Derfor er det en billig livsforsikring å alltid bruke minst én refleks når du er ute og går i mørket.
Sterke reflekstips:
1. Velg alltid reflekser med CE-merke. Dette er det typen som gir den reflekseffekten du behøver.
2. Heng eller fest refleksen i knehøyde. Dermed mottar refleksen mest mulig lys fra billyktene.
3. Velg reflekser som beveger seg når du bruker dem – de synes best.
4. Fest refleks på alle jakker, vesker og bagger. Dermed er du alltid klar og forberedt når det er mørkt.

Les mer om refleks og trafikksikkerhet på www.tryggtrafikk.no