Slik kan du bli testet

Hvem skal testes?

Alle som mistenker at de kan være smittet av covid-19 kan be om å bli testet.

Sjekk først om du trenger test på koronasjekk.no

Slik bestiller du tid  

Husk å hold deg hjemme å unngå kontakt med andre mens du venter på teste deg!

Nå er det tre veier inn til testing:

1. Fastlege.

Føler du deg syk er det viktig at du kontakter fastlegen din for en vurdering først, for å utelukke muligheten for andre alvorlige sykdommer. Fastlegen kjenner deg best og skal følge deg opp dersom du er smittet.

2. Elektronisk bestilling 

Bestill koronatest elektronisk her

Du kan bestille koronatest elektronisk for deg selv og andre familiemedlemmer.
Hvis du ikke har mulighet å bestille elektronisk, ring koronatelefonen. 

 

3. Koronatelefon: Du kan ringe koronatelefonen for testing på tlf 90 60 87 18 mellom kl. 09:00 - 11:00 og avtale tid uten å be om fastlegens vurdering først, dersom du:

  • har akutt luftveisinfeksjon eller andre symptomer på covid-19
  • kan ha blitt smittet med covid-19 som nærkontakt, eller etter reise i «rødt» eller «gult» land de siste ti dagene.

Dette telefonnummeret er kun for å bestille tid. Har du generelle spørsmål om korona, bør du heller ringe FHIs informasjonstelefon, tlf. 815 55 015 og lese ofte stilte spørsmål på helsenorge.no

NB! Du bør ikke bestille både på telefon og elektronisk skjema. Velg én av løsningene for å unngå dobbeltbooking.

Akutt sykdom

Hvis du er alvorlig syk, skal du kontakte fastlege eller legevakt for helsehjelp tlf 116 117. Er situasjonen akutt, skal du ringe 113. 

Forholdsregler for de som venter på prøvesvar

Hovedregelen er at den som venter på prøvesvar skal holde seg hjemme til prøvesvaret foreligger. Hustandsmedlemmene behøver ikke å være i karantene, heller ikke husstandsmedlemmer som jobber i helsetjenesten.

Det er to unntak fra hovedregelen:

  • Asymptomatiske som ikke har vært utsatt for smitte, men som likevel testes, behøver ikke være hjemme i påvente av prøvesvar.
  • De som er i karantene, som har symptomer forenlig med mistenkt covid-19, behandles som «sannsynlig covid-19» i påvente av prøvesvar. Det innebærer at den syke isoleres og husstandsmedlemmer er i karantene fram til prøvesvar foreligger.

Les mer her

Ved negativ test kan du gå tilbake på jobb/skole når du er i god allmenntilstand (det vil si at du føler deg frisk og er feberfri), selv om du fortsatt har noen symptomer på luftveisinfeksjon

Hvor og hvordan foregår testingen?

Testing utføres ved Farsund legevakt Livdekrona 62 4550 Farsund.  Alle som skal testes må gjøre en avtale og få et oppmøtetidspunkt. 

Helsepersonell kommer ut til deg i bilen og tar prøven ved hjelp av bomullspinner som stikkes ned i svelget evt. opp i nesen.

Hvordan foregår testing av barn?

For barn under fem år tas det kun prøve av halsen. Det er viktig å forberede barna på at det kommer en person i smittevernutstyr og tar prøve. Barnet kan sitte på fanget ditt i bilen. Dere kan gjerne se denne NRK Super-filmen sammen før dere drar til prøvetakingsteltet: Bamselegen virus spesial

Er barnet ditt forkjølet?

Kontakt fastlegen eller ring koronatelefonen for å avtale testing hvis barnet har forkjølelsessymptomer. Med små barn (barnehage og barneskole) kan man vurdere tilstanden i to dager, og dersom barnet ikke er bedre eller har blitt verre, bør barnet testes. Dersom barnet blir raskt bedre trenger barnet ikke å testes for å komme tilbake til barnehage/skole. For elever på ungdoms- og videregående skole gjelder samme regler som for voksne.

Barn kan komme tilbake til barnehage eller skole når de er friske igjen, altså er feberfri og i god form (tilbake til sin normale tilstand). Dette gjelder også selv om de fortsatt har litt symptomer. 

Små barn med snue som eneste symptom trenger ikke være hjemme. Dette gjelder uavhengig av fargen på snuen. Hvis barnet i tillegg til snue har andre tegn på sykdom, f.eks. orker ikke leke, har feber, hoste, vondt i halsen eller annet,  skal barnet holdes hjemme.

Når får du svar på testen?

Normalt kan du regne med prøvesvar etter et par dager, men i perioder med stor pågang vil du måtte vente lenger på resultatene. Det er ikke Sola kommune som behandler analysene, og vi har ikke mulighet for å fremskynde testsvar, eller bekrefte negative prøvesvar. 

Alle bosatte i Norge med norsk personnummer eller d-nummer, skal logge seg på helsenorge.no for å se prøvesvar der. Du vil ikke få varsel når prøvesvarene blir synlig i tjenesten. 

Du kan også få svar på testen av fastlegen din. Legevakten har ikke tilgang til testsvarene.

Alle må holde seg hjemme til de er helt symptomfrie. Det gjelder selv om testen er negativ. Kommunen følger opp de som får påvist covid-19. Skal du testes for covid-19 er det lurt å begynne å skrive opp personer du har vært i nær kontakt med.

Hvem tester turister og andre uten fastlege? 

Hvis du er turist eller besøkende i Sola uten fastlege i regionen og får symptomer som kan skyldes covid-19, skal du kontakte legevakten på 116 117. Legevakten organiserer testing. Symptomer som kan tyde på Covid-19 er luftveisinfeksjon med enten feber, hoste eller tung pust i tillegg. Alle med nyoppstått luftveisinfeksjon bør testes. Undersøkelse og testing ved mistanke om Covid-19 er gratis.

Hvem tester sesongarbeidere fra utlandet? 

Arbeidsgivere som ønsker å teste arbeidsfolk som kommer fra utlandet for å unngå jobbkarantene må bruke bedriftshelsetjenesten sin eller private helseaktører. 

Hva om jeg trenger koronatest for en reise? 

Spør fastlegen din om råd eller ta kontakt med privat helseaktør. Farsund kommune tilbyr ikke tester til dette formålet.

Meld fra til Folkehelseinstituttet (FHI) om du har mistanke om koronavirus

Har du symptomer som kan skyldes koronavirus? Du kan melde fra på vegne av deg selv, ditt barn under 16 år, eller for en som har gitt deg fullmakt på Helsenorge.

Du får ikke kontakt med lege eller helsevesen, og du får ikke varslet personer du har vært nær gjennom denne løsningen. Men du hjelper Folkehelseinstituttet med å kartlegge hvor mange som kan være syke med koronavirus i Norge. Her melder du fra til Folkehelseinstituttet (FHI)

Hvem kan du kontakte?

Alle som mistenker at de kan være smittet av covid-19 kan be om å bli testet.

Fastlegen

Føler du deg syk er det viktig at du kontakter fastlegen din for en vurdering først, for å utelukke muligheten for andre alvorlige sykdommer. Fastlegen kjenner deg best og skal følge deg opp dersom du er smittet. 

Har du symptomer som krever legebehandling utenom fastlegens åpningstid. Kan du ta kontakt med Farsund legevakt på telefon 116117.
Legevakten utfører koronatest, dersom situasjonen krever det.

Koronatelefonen

Du kan også ringe koronatelefonen for testing på 90 60 87 18 og avtale tid uten å be om fastlegens vurdering først, dersom du:

  • har akutt luftveisinfeksjon eller andre symptomer på covid-19
  • kan ha blitt smittet med covid-19 som nærkontakt, eller etter reise i «rødt» eller «gult» land de siste ti dagene.

Koronatelefonen for testing er åpen mellom kl. 09:00 - 11:00 hverdager.

Akutt og alvorlig sykdom

Er du alvorlig syk skal du kontakte fastlege eller legevakt 116 117 for helsehjelp. Trenger du akutt helsehjelp skal du ringe 113. 

Folkehelseinstituttet gir råd og veiledning på tlf. 815 55 015 (åpen hverdager 08.00-15.30)
Kontakt Farsund legevakt på 116 117 ved akutt nyoppstått eller forverret sykdom.

Kommunens sentralbord

Farsund kommune besvarer generelle spørsmål om korona på sentralbordet
tlf 38 38 20 00 (åpen hverdager 08.00 -15.00).

Informasjon om koronavirus

Svar på de vanligste spørsmålene om koronaviruset finner du på Helsenorge. 
 

Turister og andre uten fastlege

Hvis du er turist eller besøkende i Farsund uten fastlege i regionen og får symptomer som kan skyldes covid-19, skal du kontakte legevakten på 116 117. Legevakten organiserer testing. Symptomer som kan tyde på covid-19 er luftveisinfeksjon med enten feber, hoste eller tung pust i tillegg. Alle med nyoppstått luftveisinfeksjon bør testes. Undersøkelse og testing ved mistanke om covid-19 er gratis.

Avstand, karantene, ventekarantene og hjemmeisolering

Hold deg mest mulig hjemme, og ha minst mulig sosial kontakt med andre. Ved å øke avstanden mellom mennesker forsinkes utbruddet av covid-19. Sykdommen smitter hovedsakelig via dråpe- og kontaktsmitte. Jo mer sannsynlig det er at du er smittsom, jo større avstand må du holde til andre. 

Ventekarantene

  • Hvis du er nærkontakt til en som er smittet, skal alle i din husstand også i karantene.
  • De andre i din husstand skal være i karantene til du har fått første negative prøvesvar.
  • Dette gjelder altså bare husstanden - de som nærkontakten bor sammen med.  

- Ventekarantene skal hindre mulig videre smitte fra disse husstandsmedlemmene i tilfelle nærkontakten allerede har smittet dem. 

Anbefalt

Det er anbefalt fra FHI å innføre denne karantenen i store og uoversiktlige utbrudd, eller der det er påvist engelsk virusvariant.

- Vi ber nærkontaktenes husstandsmedlemmer holde seg hjemme til nærkontakten har fått negativt svar på den første prøven. 

 

Dermed skal personer som bor sammen med en person som er definert som nærkontakt, være i ventekarantene til første prøvesvar har kommet negativt.

Årsaken til at ventekarantene innføres at vi har store uoversiktlige utbrudd der flere smittede har ukjent smittevei. Ventekarantene innebærer at flere enn før må i karantene. 

 

 

 

Denne oversikten hos FHI viser alle regler og retningslinjer for avstand, karantene og isolasjon. 

Figuren nedenfor oppsummerer råd om avstand til ulike grupper 

Karantenehus.png

Reiser

Per 29.01.2021 blir du rådet til å unngå unødvendige reiser innenlands. 

Reiser

Unngå reiser i inn- og utland, med mindre det er nødvendig. 

Reiser til studiested kan regnes som en nødvendig reise. 

Hytteopphold i Norge med folk du bor sammen med frarådes ikke, men følg de lokale rådene og reglene som gjelder.

Ankomst Norge

Grensen er i praksis stengt for utlendinger som ikke er bosatt i Norge. Norske statsborgere har alltid rett til å komme inn i Norge.

Det gjøres unntak for personer som ivaretar kritiske samfunnsfunksjoner, personer som driver med vare og persontransport, helsepersonell fra Sverige/Finland som arbeider i norsk helse- og omsorgstjeneste, personer som skal gjennomføre fastsatt samvær med barn, personer som ellers har helt spesielle grunner for å komme til Norge.

Alle innreisende til Norge må teste seg på grensen. 

Utenlandske reisende må også fremvise negativ test tatt senest 24 timer før innreise til Norge.

Alle innreisende til Norge må registrere seg før de krysser grensen.

Alle innreisende må i karantene på egnet sted eller på karantenehotell.

Noen grupper har tilpassede regler. Les mer: Innfører de strengeste innreisereglene til Norge siden mars 2020

Reglene for innreise til Svalbard skjerpes. Det kreves negativt prøvesvar på koronatest tatt senest 24 timer før avreise. Testen må være gjennomført på fastlandet. Alle unødvendige reiser til Svalbard frarådes.

Røde og gule land

Smittesituasjonen kan endre seg raskt, og nasjonale myndigheter vurdere hvilke land som er røde og gule. Dette kan endres raskt og situasjonen kan snu på kort tid, og dermed har du selv ansvar for å følge med etter du har vendt hjem fra en reise.

Smittesituasjonen vurderes forløpende av helsemyndighetene. Oppdatert oversikt over status på røde og gule land finner du her på Folkehelseinstituttets nettsider.

Arrangementer

Per 29.01.2021 gjelder disse anbefalinger og råd på hvor mange man kan og bør være samlet. 

​Sosial kontakt

Alle bør begrense sosial kontakt.

Det oppfordres til å møte andre utendørs, og ikke ha besøk av flere enn 5 gjester i tillegg til de som allerede bor sammen.

Dersom alle gjestene kommer fra samme husstand kan man være flere, men man må likevel ikke være flere enn at man kan holde avstand.

Barn i barnehager og barneskoler kan ha besøk fra egen kohort.

Arrangementer

De fleste arrangementer bør utsettes eller avlyses.

Dersom et arrangement likevel må avholdes: 

Maks ti personer på private sammenkomster utenfor eget hjem, som for eksempel en bursdag i leid lokale. Dersom den private sammenkomsten
er utendørs, er grensen 20 personer.

Maks ti personer på innendørs arrangement, likevel 200 personer hvor alle i publikum sitter i fastmonterte seter.

I begravelser kan det være opp mot 50 personer, selv om setene ikke er fastmontert. 

Maks 200 personer på arrangementer utendørs, likevel 600 personer hvor alle i publikum sitter i fastmonterte seter.

Arrangementer utsettes dersom de samler personer fra flere kommuner.

 

Gjeldende regler for arrangementer

På folkehelseinstituttets nettsider (FHI) finner du gjeldende regler for arrangementer. Arrangøren har ansvaret for at retningslinjene følges. Her finner du også sjekklister du kan bruke for å ivareta smittevern.

Råd til åpne serveringssteder

Serveringsstedene i Farsund kommune som er åpne for gjester, må følge retningslinjene i Covid-19-forskriftens §14a. I tillegg må alle serveringsstedene følge bransjestandarden som er utarbeidet for serveringsstedene. 

Vi minner spesielt om at alle må sørge for å holde god avstand til hverandre (minst én meter), vaske hendene ofte og ha god hoste- og nysehygiene.

For øvrig viser vi til informasjon på nettsidene til Helsedirektoratethelsenorge.no og Folkehelseinstituttet

Registrering av gjester

Vi oppfordrer serveringssteder til å registrere gjester. Driver du et skjenkested, skal du registrere alle gjester til enhver tid. 

Tilsyn 

Kommunen vil fortsette med meldte og uanmeldte tilsyn ved serveringssteder i kommunen, med fokus på smittevernfaglig forsvarlig drift. 

Barnehager, skoler og SFO

Følg med på nett

Følg med på Farsund kommunes, skolenes og barnehagenes hjemmesider fremover om endringer skulle skje.

Nivåinndeling av smitteverntiltak

Smittesituasjonen kan endre seg over kort tid. FHI har derfor en ny nivåinndeling for barnehager og skoler. Denne høsten planlegger vi for en skolehverdag på gult nivå. Det betyr blant annet at hele skoleklasser kan være samlet og at alle elever får et fulltidstilbud på skolen. Samtidig skal smittevern opprettholdes. Vi følger rådene fra Folkehelseinstituttet og sørger for at disse tilpasses skolene. Skolene vil informere direkte hvis det skulle skje endringer. Les mer om nivåinndelingen her.

Besøk på sykehjem, aldershjem og bemannede omsorgsboliger

Besøk må avtales 

Ring avdelingen du vil besøke for å avtale når du kan komme.

Hvis du vil besøke noen eller få besøk, er det også visse regler for å sikre at smitte ikke spres: 

  • Du må ikke ha symptomer på sykdom når du kommer på besøk.
  • Pårørende som har vært på utenlandsreise de siste 10 dagene, kan ikke komme på besøk. Dette gjelder også hvis pårørende har oppholdt seg steder hvor de tror de kan være utsatt for smitte.
  • Pårørende skal avtale tidspunkt for besøk med avdelingen på forhånd, og må vente ved inngangen på at personalet følger pasienten dit.
  • For å lette arbeidet med eventuell smittesporing, hvis smitte skulle komme inn i sykehjemmet, må det dokumenteres i pasientens journal hvem som har vært på besøk.
  • Besøkende må vaske/sprite hendene før og etter besøket. Sykehjemmet legger til rette for at håndsprit er tilgjengelig.
  • Her som ellers i samfunnet må alle tilstrebe å holde minst 1 meters avstand til ansatte og til pasienten.

Pårørende bes begrense besøkene til færrest mulig. Alle sykehjem og aldershjem har nettbrett for at pasienter kan ha videokontakt med sine pårørende. 

Se også: Smittevernråd ved besøk i kommunale helse- og omsorgsinstitusjoner (Folkehelseinstituttet)

Nærkontakt

Hvem er nærkontakt

Er du nærkontakt, skal du ha fått en telefon fra kommunens smittesporingsteam, eller fra personen som er bekreftet smittet. Definisjonen på nærkontakt er følgende:

​Du har vært sammen med en person som er bekreftet smittet med covid-19 mindre enn 48 timer før den smittede fikk symptomer (dersom den smittede ikke har symptomer, gjelder tidspunkt for når testen er gjennomført)​

Kontakten har vært

  • ​under to meters avstand i mer enn 15 minutter
  • ​eller i direkte fysisk kontakt
  • eller i direkte kontakt med sekret.  ​

De mest smitteutsatte nærkontaktene er “husstandsmedlemmer og tilsvarende nære kontakter".  Det vil vanligvis si dem som:  

  • ​Bor i samme husstand
  • ​Har hatt tilsvarende omfattende eller fysisk nær kontakt som i en husstand (eksempel kan være kjæreste, nærmeste kolleger i kontorfellesskap, samme kohort i barnehage eller skole til og med 4. trinn). ​
  • Har pleiet den som er bekreftet smittet eller hatt tilsvarende nær fysisk kontakt, uten å ha brukt anbefalt beskyttelsesutstyr.

- Stemmer dette med din situasjon, skal du i karantene, og du krysser du av for "nærkontakt" når du bestiller time. Du vil få et skriv med mer detaljert informasjon om hva karantene innebærer når du tester deg.​