Råd som reduserer risiko for smitte i julen

  • To dager i løpet av jul og nyttår kan du enten ha eller delta i selskap med inntil 10 gjester, i tillegg til de som bor i husstanden. Med unntak av de to dagene, er gjeldende nasjonale anbefaling ikke å ha flere enn 5 gjester.
  • Risikogruppe: Hvis vertskap eller gjester er i en risikogruppe, bør det utvises ekstra hensyn. Vurder å redusere antall gjester fra det som er de generelle rådene.
  • Sykdom og karantene: Har du luftveissymptomer eller er syk med covid-19, skal du ikke invitere til selskap, dra på besøk eller delta i selskap. Det samme gjelder om du er i karantene.
  • Dersom du reiser fra et område med mye smitte, bør du være ekstra forsiktig og begrense kontakt med andre i dagene før reisen, og eventuelt de første dagene etter ankomst. Dette gjelder særlig før du skal treffe personer i risikogrupper.
  • De vanlige smittevernrådene gjelder: Husk alltid minst 1 meters avstand mellom personer som ikke bor sammen eller er tilsvarende nære. Unge og voksne som har vært sammen med venner og i andre situasjoner der det ikke har vært en meters avstand, bør holde 2 meters avstand til personer i risikogruppen.
  • Dersom kontaktbehovet til den besøkende i risikogruppen er så viktig at 1 m avstand ikke lar seg overholde, må du vurdere å ta på deg munnbind. Du må likevel tilstrebe å ha minst mulig ansiktsnærhet og være nøye med hånd og hostehygiene.
  • Håndhygiene: Legg til rette for at gjestene kan vaske hender ofte eller bruke hånddesinfeksjonsmiddel. Ha gjerne eget håndkle til hver gjest eller papirhåndklær.
  • Overnatting: personer fra ulik husstand bør ikke dele soverom.

 

Dersom du har familiemedlemmer eller nærpersoner der det vurderes at besøk utenfor institusjonen innebærer betydelig smitterisiko, men at det vurderes at besøk av pårørende inne i institusjonen kan gjennomføres forsvarlig, kan dette avtales. Det legges til rette for at spesielt ektefelle/partner, eventuelt andre som er nære, får feire julehøytiden sammen med beboer i institusjonen i slike tilfeller. Pårørende tar kontakt med institusjonen for å avtale dette.

Nyttige lenker

Rådene bygger på FHIs og HelseNorges smittevernråd for en trygg julefeiring.

Les mer:

https://www.fhi.no/nyheter/2020/fhis-smittevernrad-for-en-trygg-julefeiring/

https://www.helsenorge.no/koronavirus/jul/#hjem-til-jul