Ekstra tilskudd til frivilligheten på Agder

Formål: Agder fylkeskommune har lyst ut 10 millioner kroner i ekstra midler til frivilligheten på
Agder. Det ble tildelt 5 millioner ved første søknadsrunde. Formålet med tilskuddsordningen er å
styrke frivilligheten og bidra til å nå visjonen for frivillighetsstrategien for Agder. Visjonen er økt
deltakelse for bedre levekår og hovedmålet er en sterk, selvstendig og mangfoldig frivillighet på
Agder. Se fylkeskommunens nettside om tilskuddsordningen for nærmere informasjon.
Resterende tilskuddsramme: 5 mill. kr.

Hva kan støttes: Det kan søkes om tilskudd til prosjekter, enkelttiltak og aktiviteter som styrker
frivilligheten på Agder og bidrar til økt aktivitet og engasjement. Organisasjoner som jobber med
levekårsutfordringer, rus og psykisk helse blir prioritert. Tiltakene må gjennomføres i løpet av
2023 - 2024.

Hvem kan søke: Frivillige lag, foreninger og organisasjoner med organisasjonsnummer kan
søke.

Søknadsfrist: 10. oktober 2023.

Hvordan: Søknad sendes inn via fylkeskommunens nettside ved digitalt skjema: Ekstra tilskudd til frivilligheten på Agder - Agder fylkeskommune (agderfk.no).
Kontaktperson: Yvonne Fernmar Willumsen, yvonne.fernmar.willumsen@agderfk.no.

Tilskudd til friluftslivsaktivitet (statlig tilskuddsordning)

Formål: Tilskuddsordningen skal bidra til økt deltakelse i helsefremmende, trivselskapende og miljøvennlig friluftsliv for alle grupper i befolkningen.
Tilskuddsramme: Antatt ca. 1,4 mill. kr.

Hva kan støttes: Tiltak som gis støtte må bidra til å oppfylle ordningens målsetting. Det tildeles primært tilskudd til friluftslivstiltak som stimulerer til direkte friluftsaktivitet som for eksempel organiserte turer, friluftslivsleirer, praktiske kurs og annen opplæring i friluftslivsaktiviteter. Mindre deler av tilskuddet kan nyttes til innkjøp av enkelt utstyr og materiell kun når dette er nødvendig for å gjennomføre friluftslivsaktivitetene det blir søkt om tilskudd til, for eksempel fiskestenger, kompass, et begrenset antall telt mv. Det kan også gis tilskudd til informasjonstiltak om rettigheter og plikter etter allemannsretten. Se fylkeskommunens nettside om tilskudd for nærmere informasjon om hva slags tiltak som prioriteres.

Prioriterte målgrupper: Barn, unge og barnefamilier, personer som er lite aktive, personer med innvandrerbakgrunn og personer med nedsatt funksjonsevne.

Hvem kan søke: Frivillige organisasjoner som er registrert i Enhetsregisteret og interkommunale friluftsråd som arbeider med aktivitetsfremmende tiltak for friluftsliv kan få tilskudd.

Søknadsfrist: 1. desember 2023.

Hvordan: Søknad sendes inn via Miljødirektoratet sitt elektroniske søknadssenter: https://soknadssenter.miljodirektoratet.no/.
Kontaktperson: Jorunn Haugen, jorunn.haugen@agderfk.no, mob. 416 15 369.

Tilskudd til tilrettelegging for friluftsliv (fylkeskommunal tilskuddsordning)

Formål: Bidra til økt tilrettelegging i friluftslivsområder som ikke er statlig sikret.
Tilskuddsramme: Antatt ca. 1,1 mill. kr.

Hva kan støttes: Fysiske tilretteleggingstiltak for friluftsliv i områder som ikke er statlig sikret kan få tilskudd. Tiltak må føre til direkte tilrettelegging, for eksempel etablering av gapahuk, skilting og merking av stier/løyper, opparbeidelse av parkeringsplasser, badeplasser o.l. Det gis ikke tilskudd til driftsoppgaver. Se fylkeskommunens nettside om tilskudd for nærmere informasjon om hva slags tiltak og hvilke områder som prioriteres. På grunn av begrenset tilskuddsramme gis det normalt ikke tilskudd over kr. 100 000.

Hvem kan søke: Kommuner, frivillige organisasjoner og interkommunale friluftsråd kan søke midler fra denne tilskuddsordningen. Organisasjoner som søker må være registrert som frivillig organisasjon i enhetsregisteret.

Søknadsfrist: 1. februar 2024.

Hvordan: Søknad sendes inn via fylkeskommunens nettside om tilskudd ved digitalt skjema. https://agderfk.no/vare-tjenester/klima-natur-og-friluftsliv/friluftsliv/.
Kontaktperson: Kristoffer Øverland, kristoffer.overland@agderfk.no, mob. 482 87 887.

Spillemiddelordningen for tilskudd til anlegg for idrett og fysisk aktivitet

Formål: Spillemidler til bygging og rehabilitering av anlegg for idrett og fysisk aktivitet skal bidra til at flest mulig kan drive med både egenorganisert aktivitet og aktivitet i regi av den frivillige medlemsbaserte idretten. Informasjon om ordningen og tilskuddsrammene for de ulike anleggstypene står beskrevet i «Bestemmelser om tilskudd til anlegg for idrett og fysisk aktivitet - 2023».

Hva kan støttes: Det kan søkes om flere typer friluftslivsanlegg. Det kan søkes om tilskudd på inntil 1/3 av godkjente kostnader til etablering eller rehabilitering av dagsturhytte, gapahuk, lager/garasjebygg, sanitæranlegg, turkart, turpadleanlegg, baderampe for rullestol, utendørs stupetårn og via ferrata. Tilskuddet er begrenset av fastsatte, maksimale beløp for den enkelte anleggstype. Vi gjør oppmerksom på at tilskudd fra denne ordningen regnes som statlig tilskudd i forbindelse med søknader om spillemidler.

Det kan søkes om inntil 50 % av godkjent kostnad for turveier, -løyper og –stier, lysanlegg for turveier, -løyper og –stier, brutiltak og skilting/merking av eksisterende turveier, -løyper og –stier. Tilskuddet er begrenset av fastsatte, maksimale beløp for den enkelte anleggstype.

Tilskuddsrammene til de ulike friluftslivsanleggene står beskrevet fra side 39 - 41 i “Bestemmelse om tilskudd til anlegg for idrett og fysisk aktivitet”.
Prioriterte målgrupper: De viktigste målgruppene for bruk av spillemidler er barn
(6 – 12 år) og ungdom (13 – 19 år).

Hvem kan søke: Kommuner, fylkeskommuner, kommunale og fylkeskommunale foretak, studentsamskipnader, idrettslag og organisasjonsledd i Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité (Norges idrettsforbund), samt organisasjonsledd i Samenes idrettsforbund-Norge, Den Norske Turistforening, Norges Jeger- og Fiskerforbund, Det Frivillige Skyttervesen og Norges Bilsportforbund kan søke om tilskudd til alle typer anlegg beskrevet i bestemmelsene.
Aksjeselskap/allmennaksjeselskap og kommunale foretak, stiftelser og andre sammenslutninger må ha vedtekter som oppfyller kriteriene i bestemmelsene for å kunne søke om tilskudd.
Sammenslutninger organisert under Friluftsrådenes Landsforbund, samt Oslofjordens Friluftsråd, Den Norske Turistforening og Norsk Friluftsliv kan søke om tilskudd til friluftslivsanlegg.

Hvordan: Den enkelte kommune fastsetter frister og prosedyrer for innsending og kontroll av søknader for anlegg i sitt område. Kontakt din kommune for informasjon om frister og prosedyrer. Spillemiddelordningen til anlegg for idrett og fysisk aktivitet behandles av fylkeskommunen.

Søknad sendes inn via Anleggsregisteret: https://www.anleggsregisteret.no/anlegg-for-idrett-og-fysisk-aktivitet/.
Kontaktpersoner:
Mats Stave Aanonsen, mats.stave.aanonsen@agderfk.no, mob. 476 33 750.
Nils André Gundersen, nils.andre.gundersen@agderfk.no, mob. 481 17 438.